Clusterhoofdpijn - Cluster headache

IBAN: BE74 0682 5035 5007

OUCH Belgium
OUCH Belgium VZW - Patiëntenvereniging

Default template is used in Divi theme builder.
Attach this page to the correct template

News

Cétogène

Het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet

Het ketogeen (1)  dieet beoogt een aanzienlijke vermindering van de consumptie van glucose (suikers) ten voordele van lipiden (vetten) om een toestand van ketose (1) te induceren.

Dit dieet is niet vrij van risico’s en moet nauwkeurig worden gevolgd, na medisch advies en bij voorkeur onder toezicht van een voedingsdeskundige.
Begin niet op eigen initiatief met dit dieet: het zou u meer kwaad dan goed kunnen doen!

Verklaringen

Wanneer het lichaam over zeer weinig glucose (suikers) beschikt, is het genoodzaakt zich tot een andere energiebron te wenden.
Het lichaam zou dan in ketose (1) gaan.

Metabolisme

Wanneer de glucose (suikers) raken op, zet de lever de lipiden (vetten) om in ketonen. Dit wordt ketogenese genoemd (1).

De ketonen (1) die zo worden geproduceerd, zijn een efficiënte energiebron met voordelen, vooral voor hart- en hersencellen.
Deze cellen gebruiken “liever” ketonen dan glucose. wink.
In feite wordt in de ketogeen-modus, 75% van de energiebehoeften van de hersenen gedekt door ketonen en 25% door glucose. (bron [FR])

Wetenschappelijke kennis

Verschillende studies bij mensen met verschillende soorten cognitieve problemen (zoals de ziekte van Parkinson of epilepsie) hebben bevestigd dat het gebruik van ketonen bepaalde hersenfuncties aanzienlijk kan verbeteren.. (2)

Studies

Twee Italiaanse studies uit 2015 en 2018 die, hoewel uitgevoerd op een klein aantal patiënten, een vrij hoog succespercentage lieten zien.
Dit soort dieet moet verder worden onderzocht.


(1) Ketose, ketogeen, enz., hebben dezelfde bron: van het Latijnse Ceto, van het oude Griekse Κητώ, Kētṓ.
In de Griekse mythologie was Céto een “grote vis, een enorm dier dat in het water leeft” (vooral de walvis, die een vette vis is).
(2) Behandeling van de ziekte van Parkinson met dieet-geïnduceerde hyperketonemie
Werkzaamheid van drie belangrijke ketogeen diëten bij kinderen met medicamenteuze resistente epilepsie