Clusterhoofdpijn - Cluster headache

IBAN: BE74 0682 5035 5007

OUCH Belgium
OUCH Belgium VZW - Patiëntenvereniging

Default template is used in Divi theme builder.
Attach this page to the correct template

News

gammacore Sapphir

Vagus zenuw stimulatie

Vagus zenuw stimulatie

Vagale stimulatie bestaat uit het elektrisch prikkelen van de vagus zenuw.
Bij niet-invasieve behandelingen gebeurt dit via een uitwendige stimulator.

GammaCore®

Het is een niet-invasieve neurostimulatietechnologie die de vagus zenuw stimuleert met behulp van elektrische signalen om primaire hoofdpijn, waaronder migraine, te behandelen. Het apparaat produceert milde elektrische signalen die via de huid ter hoogte van de hals worden doorgegeven aan de vagus zenuw.

Het apparaat wordt door de fabrikant voorgesteld als preventieve EN aanvalbehandeling.

Deze vorm van externe stimulatie, die door de patiënt zelf werd beoefend, bood enige hoop. In een studie uit 2016 (crisisbehandeling) waarbij 133 patiënten betrokken waren, was de stimulatie echter superieur aan fictieve therapie voor episodische clusterhoofdpijn, maar niet voor chronische.
Een tweede studie in 2018 kwam tot dezelfde conclusies.
De werkzaamheid als profylactische behandeling van clusterhoofdpijn in een andere studie uit 2016 laat een relatieve effectiviteit zien.

In zijn laatste versie, de GammaCore Sapphire™, de patiënt bepaalt het intensiteitsniveau en elke stimulatie duurt 2 minuten (1).
Het apparaat geeft maximaal 30 stimulaties over een periode van 24 uur, vanaf het moment dat het apparaat wordt ingeschakeld en het intensiteitsniveau aanvankelijk wordt verhoogd tot meer dan 3. Zodra het maximale aantal behandelingen per dag is bereikt, geeft het apparaat geen behandelingen meer tot de volgende periode van 24 uur.
Het aantal resterende beschikbare stimulaties over een periode van 24 uur wordt op het display weergegeven.
De is “oplaadbaar” en wordt geleverd met een oplaadetui om het apparaat op te laden.

Een betaalde(2) herlaadkaart is gebruikt om het apparaat opgeladen met een aantal therapiedagen op basis van het voorschrift van de verstrekker.

Nerf vague
Gammacore

Gammacore (oud model): een mogelijkheid?

Nota : Het toestel heeft de marquage CE markering, maar wordt niet in België verkocht.


(1) Als behandeling voor de aanval zal deze automatische duur van 2 minuten de opeenvolgende herhaling van stimulaties vereisen om een aanval te stoppen. Als voor elke aanval 15 minuten nodig zijn, zijn 8 stimulaties nodig. Aangezien het apparaat beperkt is tot 30 stimulaties per 24 uur, kunnen maximaal 4 aanvallen per dag worden behandeld. Bij patiënten met meer dan 4 aanvallen per dag moeten andere oplossingen worden overwogen.
(2) Het apparaat wordt door de fabrikant beschouwd als een pil: als het doosje leeg is, moet je een nieuwe kopen (sic).
De kosten van de navulling zijn gelijk aan de kosten van het apparaat:
De kosten van gammaCore bedragen volgens de vertegenwoordiger van electroCore ongeveer 598 dollar per maand (VS), en kunnen alleen op recept worden gekocht of bijgevuld. Elke lading gaat naar schatting ongeveer een maand mee!!
Ter vergelijking: een telefoon dagelijks opladen kost minder dan 1€ per jaar aan elektriciteit!